Chapati - ajurveeda "leib" 13. apr

Ajurveedas ei soosita väga ei saia ega leiba, kuna need suurendavad Vatat ehk siis õhu elementi kehas,
tekitades gaase ning puhitusi. Küll aga on ajurveedalikus köögis hinnatud chapati nimeline leib. Ta meenutan
India köögist tuntud naani. Siiski on chapati erinev kui naan. Chapati on mõnusalt ja rikkalikult õline, toitev ning maitseb jumalikult! Tasub ära proovida, kes seda veel teinud pole.
Lastele maitseb chapati samuti. Minu laps, kes on mõnikord vägagi valiv toiduga, sööb chapatit hea meelega, eriti meeldib talle see koos meega!

1 tass jahu (mina olen kasutanud täistera nisujahu või speltajahu, aga sobib ka nisupüül ning ka toortatrajahu)
1/4 tl soola
1 spl gheed + arvesta küpsetamiseks samuti gheed 
1/2 tassi vett

Toimi järgmiselt: Sega kokku kuivained (jahu(d), sool), lisa ka kohe ghee ning siis kohe ka vesi. Tainas peaks olema selline kergelt kleepuv, aga mitte liiga vedel. Selline tainas, mida saab voolida ning rullida. Jaga tainas neljaks osaks ja rulli käte vahel pallikesteks. Seejärel alusta pallikeste rullimist taignarulliga, alusta vanimast. 
Samal ajal pane ka pann tulele soojenema, lisa ka ghee. Gheel on kuumataluvus kõrge, seega pole vaja karta, et ghee nii kergesti suitsema hakkaks. Kui pann on piisavalt kuum, siis lisa sinna lahti rullitud, ilusaks
ümmarguseks rullitud toores chapati. Küpseta mõlemalt poolt (nagu pannkooki) umbes 1-3 minutit, oleneb
kuumusest ja pannist ja valmimise kiirusest. Ja selliselt tee kõikide pallikestega.
Chapatisi ära ette küpseta vaid ainult selleks toidukorraks, mida parasjagu sööd. Seistes nad paremaks ei muutu.
Küll aga võid katsetada lisada taignasse ka muid vürtse, nagu näiteks jahvatatud koriandrit või vürtsköömneid. 
Süüa võib chapatisi nii soolase toidu kõrvale või kasutada näiteks tortilla asemel või siis süüa magusana lisades neile mett. Mulle meeldib mõlemat moodi! 
Head katsetamist! 

Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Email again: