Ma armastan kokata! Mulle meeldib see, et igakord tuleb midagi hoopis teistsugust välja, sest ma ei tee kunagi täpselt retsepti järgi! Mulle meeldib katsetada. Vaatan mitu retsepti korraga ära ja ikka teen oma versiooni. On ka olnud jah ebaõnnestumisi, aga eks nendest ju õpibki. Enamus kordadel on ikkagi road õnnestunud, vähemalt nii, et mulle maitseb!  Siia ma püüan saada kirja retseptid, mis mind on kõnetanud läbi oma katsetuste, aga mitte kõigis neis pole kindlaid kaalusid ega mõõte. Jääme leidlikuks ning loovaks ka toiduvalmistamisel ning kuulame oma keha soove!
Söögitegemise juures on minu jaoks olulisim tooraine kvaliteet ning tuju, millega toitu valmistad. Kas paned sinna sisse armastust või hoopis ängi. Ja vastavalt siis sellele see toit sulle ka mõjub. Seega kokkame ainult armastuse, õnnetunde ning tänutundega!

  • Ghee - imeline maitseandja! 21. sept

    www / Kirjuta esimene kommentaar

    Ghee ehk siis selitatud või, mis saadakse või kuumutamisel/keetmisel, kus siis keeb välja nii laktoos kui ka kaseiin. Enamusele kaseiinitalumatutele ghee sobib ega tekita vaevusi. 
    Gheel on imeline maitse! Ajurveedas on ghee kuldse elunektari nime all. Ghee tõepoolest annab pea igale toidule väga hea ja täidlase maitse. Mina kasutan teda juba 2 aastat paljudes toitudes. Pole putru mida ghee maitsvaks ei muudaks! Pole ahjurooga, millele ghee ei annaks oma mõnusalt maitsenüanssi. Pole suppi, millesse ghee ei sobiks. Mina olen ghee fänn! 
    Poodides on ghee päris hinnaline ja kusjuures pole nii maitsev kui isetehtud ;) Seega, jagan teiega seda, kuidas mina gheed valmistan. Ja uskuge või mitte - see on tõesti lihtne! :)
  • Home made müsli! 05. sept

    www / Kirjuta esimene kommentaar

    Kuidas siis teha ülimaitsvat ja ülimalt lihtsasti müslit ise oma kodus!? Järgnevast juhatusest saad teada!
  • Gluteenivaba ja kaseiinivaba õunakook 02. sept

    www / Kirjuta esimene kommentaar

    Ühel ilusal augusti päeval käis mul kõlas Triin Muiste, kes on siis mu endine kolleeg, toitumisterapeut ning imeliste toitumiskoolituste looja ja läbiviija. Tal ka vahva koolitus/kursus FB-s, mis siis on suunatud köögiviljade tarbimisele. Seal jagab ta erinevaid retsepte, nippe ja teavet köögiviljade ja nende kasutamise kohta. Selle leian nimega Viie Köögivilja Väljakutse. Ja tal käib seal rääkimas ka palju erinevaid külalisi. Üheks neist olin mina. Minu päris esimene laiv! :) Ometi ma olen rääkinud palju nii klasside ees, kui suuremate gruppide ees, aga alguses oli ikkagi hirm..., mis aga lahtus kiiresti, sest see oli tegelikult nii vahva!! :) 
    Küpsetasin selleks päevaks meile ka ühe imehea õunakoogi, mis on kohev, pehme, mahlane ja õunane ning lisaks nii kaseiinivaba ehk siis piimavalgu vaba ning siis ka gluteenivaba. 
  • Rabarberikook - see kõige-kõige lihtsam ja kergem, igas mõttes! 18. juuli

    www / Kirjuta esimene kommentaar

    Ema tuli külla ja soovis rabarberikooki. Magusat! Küpsetada mulle meeldib! Eriti rabarberikooki! Õnneks mul oli sügavkülma pistetud suurem ports rabarbereid sellest kevadest, seega nende tükeldamise vaev jäi seekord ära, mis muutis selle koogi valmistamise veelgi lihtsamaks. Miks ma otse peenralt ei võtnud rabarbereid veel kesksuvel? Põhjus on selles, et peale jaanipäeva (umbes-täpselt) suureneb rabarberis oblikhappe sisaldus. Liigne oblikhape võib põhjustada mõnede toitainete imendumist. Seega oleks hea tarbida rabarberit enne suve või siis pista kevadel sügavkülma, et oleks muul ajal hea võtta.
  • Rabarberi keeks datlipüree ja banaaniga 13. juuni

    www / Kirjuta esimene kommentaar

    ...ehk ilma lisatud suhkruta! Mõni päev tagasi küsis minult armas Kai, kes oli just näinud minu rabarberikisselli ning rabarberikoogi pilte Instagramis, et kas need on tavalise suhkruga. Tema enam suhkrut üldse ei tarbi. Arutasime natuke sellel teemal, et tegelikult saab teha ka peaaegu kõiki magustoite ilma suhkruta. Pean siis silmas kas valget suhkrut või pruuni suhkrut, aga ka demerara suhkrut ja muid sarnaseid lisatud suhkruid. Millega siis magustada? Minule esimese asjana tulevad pähe kohe looduslikult esinevad suhkrud, näiteks nagu datlid ja banaan. Datlipüree on väga magus ja tõesti-tõesti magustab koogi või magustoidu päris parajalt ära. Seekord siis kasutasin nii datleid kui ka banaani.
    Kuna mulle nii-nii väga meeldib vanilli maitse magustoitudes ja ka putrudes, siis kasutasin 1 tl ka vanillisuhkrut siin selles keeksis. Seega jah, päris lisatud suhkru vaba pole! Küll aga, kui mul oleks olnud käepärast võtta vanillikauna, siis oleksin kindlapeale lisanud seda ja keeks olekski olnud täielikult lisatud suhkrute vaba.

    Keeks on vegan ja gluteenivaba.
  • Maapähklivõi 22. mai

    www / Kirjuta esimene kommentaar

    Minu esimene katsetus maapähklivõiga! 
  • Toortatra toorpuder 12. mai

    www / Kirjuta esimene kommentaar

  • Mida teha 100 % tumeda šokolaadiga? 27. apr

    www / Kirjuta esimene kommentaar

    Jõuludeks sain emalt kingiks 100%-se šokolaadi. Ema teadis, et see on tervislik ning tahtis head. Tegelikkuses aga mulle see täiesti tume ja mega suure kakaosisaldusega šokolaad kohe üldse ei passi. Seedimisele see mulle pai ei tee, kahjuks. Ometigi on tumešokolaad toitainete sisalduse poolest igati au sees ja seda soovitatakse rohkem kui piimašokolaadi. Kuid minul on vastupidi - piimašokolaad on mu kehale palju vastuvõetavam kui tumešokolaad. Seega, see 100%-ne šokolaad oli mul kappi seisma jäänud. Ja siis eile tulin mõttele, et sulataks selle šokolaadi ära ning lisaks kaerapiima ja väheke suhkrut ning teeks sellest uue ja magusama ning natuke ka maitsepoolest meeldivama ja lahjema šokolaadi! Mõeldud-tehtud! Täna sai see mõte siis ka järele proovitud!
    Tütar oli mul kohe hirmus hakkamist täis, kui kuulis, et me hakkame šokolaadiga mässama. Talle väga meeldib mind vahepeal köögis aidata ja kohe kindlasti meeldib talle šokolaad! 
    Alustuseks siis tegime šokolaadi tükkideks ning panime kaussi. kausi aga panime vesivannile sooja. Vesivanniks saad võtta ühe poti või kastruli ning siis sinna sisse panna vett nii palju, et see ulatuks selle kausini, kus sees siis sulatatav asi on.
    Šokolaadi sulatamisel peaks meeles pidama seda, et vesi ei tohi mitte mingil juhul sattuda sulamise protsessi jooksul šokolaadi nõusse, vastasel juhul läheb šokolaad tükki. Mul on kunagi korra nii juhtunud, sellest tõesti ei saanudki enam asja. 
    Kui šokolaad sulanud, siis lisasin kaerapiima ning mõned teelusikad pruunisuhkrut. Ideaalis oleksid tahtnud lisada vahtrasiirupit, aga kahjuks seda polnud mul kodus, seega seekord tegin suhkruga siis. Laps, muideks, oli juba mulle vahepeal teatanud, et ta enam väga ei viitsi kokata ning läks hoopis omi asju tegema. Mina aga juba olin kord selle ette võtnud, seega teen ka lõpuni. Natuke oli põnev ka, et kuhu see seiklus siis viib, kas tuleb välja see, mis tahtsin teha või pigem ei. Sest ega ebaõnnestuda saab siin ka lihtsasti! Õnneks täna aga oli see päev kus ikkagi enam-vähem õnnestus kõik!
    Seega, sulatasin ja segasin kogu krempli ühtlaseks ning hakkasin mõtlema, mida siis selle sulanud šokolaadimassiga teha... Riisigaletid! Jaa, muidugi! Riisigaletid šokolaadiga on ju imemaitsvad! Mida veel? Sest seda šokolaadi sai niii-niiii palju!! Miks mitte panna šokolaadi ka energiapallikestesse! Jällegi - mõeldud-tehtud! Ruttu datlid likku ning energiapallide ettevalmistuseks muid tegevusi tegema, milleks on siis pähklite hakkimine ja jahvatamine, ingveri ja kurkumi ning muude vürtside ettevalmistamine. Kolmas snäkk sai ka veel valmistatud, milleks oli banaaniviilud šokolaadiga - samuti imemaitsvad!
    Lõpuks sain kogu šokolaadi kenasti ära kasutatud ning suupisted said maitsvad! Laps võttis terve šokolaadi kausi, mis oli peale sellest šokolaadi välja valamist veel parajalt šokolaadine ning lihtsalt limpsis selle üle, ise näost täiesti šokolaadine! Aga mis mõnu see oleks, kui kaussi ei võiks puhtaks limpsida! :) 
    Retseptid (enam-vähem kogustega nagu mulle ikka kombeks) leiad altpoolt! :)
  • Imelihtne naadipesto! 23. apr

    www / Kirjuta esimene kommentaar

    Naadid siin ja naadid seal! No tõesti, naate leidub praegu kevadel iga nurga peal! 
    Naat, meie oma mullast peale pikka (sel aastal veel eriti pikka) talve tärganud vitamiinipomm! Seda võiks küll toidus ära kasutada!
    Kõige paremini mekivad naadipojakesed, sest nad on magusama maitsega kui täiskasvanud naadid. Naatidega see vahva lugu, et kui niita pidevalt, siis koguaeg kasvavad uued väikesed naadid peale ja neid saab terve suve kasutada. Eelmisel aastal sain veel augustiski naati söögis kasutada. 
  • Peedi-kartuli-oa salat 22. apr

    www / Kirjuta esimene kommentaar

    Imemaitsev salat! Tõesti on! Ja täitsa vegan pealekauba!
    Olen võtnud omale eesmärgiks vähendada loomsete toiduainete osakaalu enda menüüs. Liha pole mind juba ammu isutanud, seega seda ära jätta oli kerge. Piimatooteid ma samuti ei tarbi, sest minu keha kahjuks ei seedi hästi piimavalku (kaseiini). Muna jätsin hetkel samuti menüüst välja. Küll aga kala on mul hetkel menüüs, vahel. 
    Selles salatis on valguallikaks oad ning kastmeks vegan majonees. Vegan majonees pole küll selline toode, mida väga soovitaksin, aga kiiruga (ning vahel harva) ajab asja ära küll!
    Eriti hea meki annavad salatile pisikesed õunatükid!

  • Chapati - ajurveeda "leib" 13. apr

    www / Kirjuta esimene kommentaar

    Ajurveedas ei soosita väga ei saia ega leiba, kuna need suurendavad Vatat ehk siis õhu elementi kehas, tekitades gaase ning puhitusi. Küll aga on ajurveedalikus köögis hinnatud chapati nimeline leib. Ta meenutan India köögist tuntud naani. Siiski on chapati erinev kui naan. Chapati on mõnusalt ja rikkalikult õline, toitev ning maitseb jumalikult! Tasub ära proovida, kes seda veel teinud pole.
    Lastele maitseb chapati samuti. Minu laps, kes on mõnikord vägagi valiv toiduga, sööb chapatit hea meelega, eriti meeldib talle see koos meega!