Ghee - imeline maitseandja! 21. sept

Ghee ehk siis selitatud või, mis saadakse või kuumutamisel/keetmisel, kus siis keeb välja nii laktoos kui ka kaseiin. Enamusele kaseiinitalumatutele ghee sobib ega tekita vaevusi. 
Gheel on imeline maitse! Ajurveedas on ghee kuldse elunektari nime all. Ghee tõepoolest annab pea igale toidule väga hea ja täidlase maitse. Mina kasutan teda juba 2 aastat paljudes toitudes. Pole putru mida ghee maitsvaks ei muudaks! Pole ahjurooga, millele ghee ei annaks oma mõnusalt maitsenüanssi. Pole suppi, millesse ghee ei sobiks. Mina olen ghee fänn! 
Poodides on ghee päris hinnaline ja kusjuures pole nii maitsev kui isetehtud ;) Seega, jagan teiega seda, kuidas mina gheed valmistan. Ja uskuge või mitte - see on tõesti lihtne! :)

Ghee valmistamine on ülilihtne! Toimi järgmiselt:

Võta (paksu põhjaga) pott ja aseta sinna toasoe või. Parim, kui see on mahevõi.

Aseta pott tulele, lase võil sulada ja oota, kuni see läheb keema. Kasuta tasast tuld või väikest kuumust. 

Keeda võid madalal kuumusel ja märka, et peale hakkab tekkima vaht. Vahu võid vaikselt vahukulbiga eemaldada, aga võid lasta sellel ka nö põhja keeda. 

Varsti märkad, et sellist paksu vahtu enam ei teki. Tekib vaid selline hõredam vahuke. Mina seda enam koorinud pole, vaid olen lubanud põhja keeda. 

Keeda kuni ghee on täiesti selge ja poti põhi ilusti näha, ning mullitamine on praktiliselt lõppenud. Ghee on selge, kuldkollane ja paistab selgelt läbi.

Seejärel vala ghee puhtasse klaaspurki. Pane kaas peale ning säilita teda toatemperatuuril.



Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Email again: