Gluteenivaba ja kaseiinivaba õunakook 02. sept

Ühel ilusal augusti päeval käis mul kõlas Triin Muiste, kes on siis mu endine kolleeg, toitumisterapeut ning imeliste toitumiskoolituste looja ja läbiviija. Tal ka vahva koolitus/kursus FB-s, mis siis on suunatud köögiviljade tarbimisele. Seal jagab ta erinevaid retsepte, nippe ja teavet köögiviljade ja nende kasutamise kohta. Selle leian nimega Viie Köögivilja Väljakutse. Ja tal käib seal rääkimas ka palju erinevaid külalisi. Üheks neist olin mina. Minu päris esimene laiv! :) Ometi ma olen rääkinud palju nii klasside ees, kui suuremate gruppide ees, aga alguses oli ikkagi hirm..., mis aga lahtus kiiresti, sest see oli tegelikult nii vahva!! :) 
Küpsetasin selleks päevaks meile ka ühe imehea õunakoogi, mis on kohev, pehme, mahlane ja õunane ning lisaks nii kaseiinivaba ehk siis piimavalgu vaba ning siis ka gluteenivaba. 

1,5 dl tatrajahu
2 dl riisijahu
1 dl kookoshelbeid
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkur
0,5 tl karedemoni
Näpuotsaga soola
5 spl gheed
2 muna (võib vabalt ka ära jätta)
u. 250 g Sojajogurtit (mina kasutasin kookosemaitselist)
0,5-1dl gluteenivaba kaerapiima
Õunu - hästi palju, umbes 10 pisemat koduõuna
Kaneeli - õuntele 1,5 tl ning peale veel 1,5 tl
1,5-2 dl suhkrut koogi sisse ja peale veel 1-2 tl


Toimi nii: puhasta ja tükelda õunad (koduõunu ma ei koori) ja sega kaneeli ja natukese suhkruga.
Sega omavahel kokku kuivaineid ja maitseained.
Tee valmis märg segu: mikserda munad ning suhkur vahuks, lisa siis vedel ghee (kui ghee pole vedel toatemperatuuril enam, siis kuumuta ta vedelaks) ning sojajogurt ja kaerapiim. Mikserda.
Lisa vedelate segule märg segu ja sega hästi ilusti läbi. Lisa ka siis õunad ja sega uuesti läbi.
Vooderda koogivorm (mina kasutasin ümmargust, mitte lahtikäivat vormi) küpsetuspaberiga ning vala tainas vormi. Õigemini pane, sest tainas pole väga vedel. Seejärel raputa peale kaneeli ja suhkrut. Ja soovikorral ka 1-2 tl kookoshelbeid. Siis jääb pealt eriti krõbe!
Küpseta 195-200 kraadi juures umbes 50 minutit. Katsu tikuga, kui tikk enam ei jää taignaseks, siis on kook valmis. Ja toas peaks hõljuma imeline kaneeli-õuna lõhn!

Mulle maitseb see enim soojana! 









Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Email again: