Rabarberi keeks datlipüree ja banaaniga 13. juuni

...ehk ilma lisatud suhkruta! Mõni päev tagasi küsis minult armas Kai, kes oli just näinud minu rabarberikisselli ning rabarberikoogi pilte Instagramis, et kas need on tavalise suhkruga. Tema enam suhkrut üldse ei tarbi. Arutasime natuke sellel teemal, et tegelikult saab teha ka peaaegu kõiki magustoite ilma suhkruta. Pean siis silmas kas valget suhkrut või pruuni suhkrut, aga ka demerara suhkrut ja muid sarnaseid lisatud suhkruid. Millega siis magustada? Minule esimese asjana tulevad pähe kohe looduslikult esinevad suhkrud, näiteks nagu datlid ja banaan. Datlipüree on väga magus ja tõesti-tõesti magustab koogi või magustoidu päris parajalt ära. Seekord siis kasutasin nii datleid kui ka banaani.
Kuna mulle nii-nii väga meeldib vanilli maitse magustoitudes ja ka putrudes, siis kasutasin 1 tl ka vanillisuhkrut siin selles keeksis. Seega jah, päris lisatud suhkru vaba pole! Küll aga, kui mul oleks olnud käepärast võtta vanillikauna, siis oleksin kindlapeale lisanud seda ja keeks olekski olnud täielikult lisatud suhkrute vaba.

Keeks on vegan ja gluteenivaba.


u. 3 spl datlitest tehtud püreed

1 väga mõnusalt küps banaan
datlite leotusvedelikku umbes 100 ml.
2 dl toortatrajahu
2 dl riisijahu
1 tl. vaniljesuhkrut (kui Sul on vanillikauna, siis kasuta seda)
1 tl kaneeli
näpuotsaga soola
u. 100 ml õli (kasuta sellist õli, millel pole maitset, nagu näiteks riisiiduõli, mandliõli)
1 tl soodat või küpsetuspulbrit
palju rabarberit

Pane eelmisel õhtul datlid likku külma veega. Järgmisel hommikul vala vedelik peaaegu ära, ainult tsipakene jäta, et oleks hea püreestada. Mina valasin vedeliku eraldi anumasse, et saaksin hiljem keeksi tegemisel kasutada.

Koori ja tükelda rabarberid. Sega kokku omavahel kuivained (jahud, maitseained, sool). Püreesta banaan saumikseriga, lisa ka datlipüree ning siis ka natukene leotusvedelikku. Lisa märjale segule ka õli. Sega hästi läbi. Mina tegin seda kõike saumikseriga. Seejärel sega nii märgsegu kui ka kuivsegu omavahel kokku. Lisa segusse ka rabarberi tükid ning sega hästi ilusti läbi. Vala segu küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi. Küpseta 180-190 kraadises (oleneb ahjust) ahjus umbes 30-40 minutit. Proovi vahepeal tikuga, kui tikk tuleb puhtalt välja, siis on valmis. 
Mina sõin keeksi veel järele jäänud datlipüreega. Väga hea on! Ja väga magus ka! 


Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Email again: